En sjöjungfrus tidsresa in i vår tid

Originalet anses ofta överlägset kopian, men när Disney tolkar om H C Andersens klassiker Den lilla sjöjungfrun är många poänger vunna!

Så fort Disney ska sätta tänderna i klassiker så grymtas det om att de förstör, gullar till och amerikaniserar. Det här är väl på intet sätt unikt för Disney, alla som gör filmer av välkända berättelser får stå till svars för de gamla inbitna fansen. Disney får väl mest skit för att de petar i folks barndom, trär på en luggsliten Nalle Puh en röd liten tröja, låter Robin Hood vara en räv och ger sjöjungfrun rött hår och ett par strategiskt placerade lila snäckskal för att dölja den del av hennes kropp som är mer jungfru än sjö. Framförallt är det nog själva animeringen och karaktärernas tecknade gestalter som får oss att fråga hur Disney förvaltar vårt kulturarv egentligen? Jo, bra tack, skulle jag nog vilja säga. I alla fall när det gäller Den lilla sjöjungfrun!

Och det är inte bara snäckskalen som är nya. Den konstsaga som H C Andersen skrev 1837 om Den lilla sjöjungfrun är på många sätt en ganska annorlunda berättelse än Disneys tecknade film från 1989 med samma namn. Man kan självklart titta på de mer iögonfallande skillnaderna; det faktum att den förfärliga 1800-talssagan har blivit ett färgglatt undervattensäventyr ackompanjerat av Oscarsvinnande musik, där man skruvat ner eländet och blåst upp ordlekarna och slapsticken. Det finns dock stora skillnader i framställandet av huvudpersonen, den namnlösa lilla sjöjungfrun hos H C Andersen och Ariel i Disneys film.

Både Andersens och Disneys sjöjungfru längtar efter ett liv på land och den sanna kärleken; båda är nyfikna på människorna där ovanför, men nyfikenheten tar sig lite olika uttryck och kommer i lite olika ordning. Ariel har en skattgömma full med ”männskoskräp” och samlar glatt dinkelhoppare och snutplattar och drömmer om att kunna dansa. Den lilla sjöjungfrun anno 1873 suktar istället efter berättelser från sina äldre systrar som får bege sig upp till ytan, och längtar efter sin femtonde födelsedag då hon äntligen också ska få beskåda människovärlden på nära håll.

Written by admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *